Computervirus: soorten, symptomen, voorkomen en verwijderen

Op deze pagina leer je alles wat je moet weten over de soorten en symptomen van computervirussen en ook hoe je een computervirus kunt voorkomen en verwijderen.

Dit artikel is het resultaat van verschillende bekende bronnen.

Wat is een computervirus?

Een computervirus is een soort malware (schadelijke software of code) dat is ontworpen om zich van computer naar computer te verspreiden en schadelijke activiteiten uit te voeren, zoals het beschadigen en verstoren van systemen of het vernietigen van gegevens. (1)

Computervirussen kunnen zichzelf ook kopiëren.

Computervirus soorten

Een lijst met bekende bekende computervirussen.

 • Memoryresidentvirus (2) - blijft in het geheugen nadat het is uitgevoerd en nadat het hostprogramma is beëindigd. Daarentegen worden niet-geheugen-residente virussen alleen geactiveerd wanneer een geïnfecteerde toepassing wordt uitgevoerd.
 • Overwritingvirus (3) - kopieert zijn eigen code over de bestandsgegevens van het host-computersysteem, waardoor het oorspronkelijke programma wordt vernietigd.
 • Directactionvirus (4) - wordt beschouwd als “niet-resident” en functioneert door één of meer bestanden te selecteren die worden geïnfecteerd telkens wanneer de code wordt uitgevoerd. De primaire intenties van dit virus is zichzelf kopiëren en de infectie verspreiden telkens wanneer de code wordt uitgevoerd.
 • Bootsectorvirus (5) - infecteert computersystemen door code naar de opstartsector op een diskette of de partitietabel op een harde schijf te kopiëren. Tijdens het opstarten wordt het virus in het geheugen geladen. Eenmaal in het geheugen infecteert het virus alle niet-geïnfecteerde schijven waartoe het systeem toegang heeft.
 • Clustervirus (6) - associeert zichzelf met de uitvoering van programma's door de directorytabelitems te wijzigen om ervoor te zorgen dat het virus zelf start wanneer een programma op het computersysteem wordt gestart. Als het systeem besmet is met dit virus, dan lijkt het alsof ieder programma op je PC geïnfecteerd is; dit virus bevindt zich echter slechts op één plaats in het systeem.
 • Macrovirus (7) - is geschreven in een macrotaal en infecteert Microsoft Word of vergelijkbare toepassingen (bijvoorbeeld tekstverwerkers en spreadsheetapplicaties) en zorgt ervoor dat een reeks acties automatisch wordt uitgevoerd wanneer de toepassing wordt gestart of wanneer iets anders deze activeert.

Computervirus symptomen

Enkele symptomen van computervirussen zijn:

 • Computer of internet zijn plotseling langzamer
 • Er gebeuren rare dingen met je computer
 • PC loopt vaak vast
 • Er verschijnen ongebruikelijke foutmeldingen
 • Bestanden zijn automatisch verwijderd of toegevoegd
 • Er verschijnen ongewenste advertenties
 • E-mails zijn verzonden vanuit je account naar je contacten (waarvan je zeker weet dat je deze niet hebt verzonden)
 • Plotselinge hardwareproblemen (bijv. het scherm doet raar)
 • Antivirusprogramma of z'n schilden zijn automatisch uitgeschakeld

Computervirus voorkomen

 • Zorg ervoor dat je besturingssysteem en software altijd up-to-date (bijgewerkt) zijn
 • Gebruik een firewall
 • Gebruik een antivirusprogramma
 • Negeer geen veiligheidswaarschuwingen van Windows of je antivirusprogramma
 • Installeer en gebruik geen illegale software
 • Als je Java niet gebruikt, verwijder deze of schakel deze uit
 • Klik niet op OK, Ja of Uitvoeren wanneer een pop-upvenster verschijnt waarin je gevraagd wordt om onbekende software te installeren. Voorbeeld: “Uw Windows-computer kan in gevaar zijn! Installeer dit reparatiehulpprogramma om uw systeem te beschermen en schoon te maken door zo snel mogelijk op Beveilig Nu te klikken” Trap niet in deze truc!
 • Voordat je gratis software (freeware) wilt installeren, moet je eerst uitzoeken of het wel betrouwbaar is door er beoordelingen over te lezen
 • Download altijd software van de officiële link of van een vertrouwde website
 • Klik niet op een link (in e-mails of webpagina's) als je het niet vertrouwt.
 • Gebruik een veilige webbrowser zoals bijvoorbeeld Google Chrome of Mozilla Firefox en houd deze altijd up-to-date (bijgewerkt)
 • Wanneer je software installeert, let dan altijd goed op en lees altijd alles duidelijk voordat je op Volgende, OK, Installeren, Doorgaan, enz. klikt.
 • Microsoft raadt aan om SMB1 uit te schakelen in Windows om veiligheidsredenen.

Computervirus bescherming

De BESTE bescherming tegen computervirussen ben JIJ.

Kijk:

Je kunt de beste bescherming hebben die er is, maar zelfs de beste antivirusprogramma's kunnen falen om nieuwe malware (bijv. computervirussen, ransomware, spyware, enz.) te detecteren. (8)

Malwarebedreigingen groeien zo snel, dat antivirusprogramma's er te lang over doen om malware bij te houden (zelfs de beste gratis of betaalde antivirusprogramma's). (9)

Daarom ben jij de beste bescherming die er is tegen computervirussen.

Als je één van de volgende dingen doet:

 • Windows- en software-updates negeert
 • Geen antivirusprogramma gebruikt
 • Illegale software gebruikt
 • Gratis software installeert zonder te controleren of deze betrouwbaar is
 • Op elke link klikt die je tegenkomt
 • Beveiligingswaarschuwingen van Windows of je antivirusprogramma negeert
 • Gelijk op een knop klikt in elke pop-upvenster die verschijnt

Dan is er een grote kans dat je PC op een dag geïnfecteerd zal worden.

Antivirusprogramma

Het wordt aanbevolen om altijd een antivirusprogramma op je PC te gebruiken - zelfs als antivirussoftware je computer niet tegen alle virussen kan beschermen.

Het is beter om enige bescherming te hebben dan helemaal geen bescherming.

Je moet altijd maar één antivirusprogramma op je computer gebruiken.

De gratis antivirusprogramma's die ik aanraad zijn:

Als je meer functies (bijv. meerdere lagen Ransomware beveiliging) en instellingen nodig hebt, dan kun je een betaald antivirusprogramma proberen.

De meeste antivirus bedrijven bieden de optie om hun betaalde antivirusprogramma's gratis te downloaden en uit te proberen voor 30 dagen.

De betaalde antivirusprogramma's die ik aanraad zijn:

Gratis virusscanners

Het wordt ook aanbevolen om virusscanners te gebruiken om een complete detectiedekking te krijgen, omdat sommige programma's mogelijk computervirussen vinden die anderen programma's misschien weer missen.

De gratis virus (malware) scanners die ik aanraad zijn:

 • Malwarebytes (opmerking: om de gratis versie te downloaden, scroll naar de onderkant van de pagina en klik vervolgens op “DOWNLOAD 14 DAGEN OP PROEF”. Je krijgt de eerste 14 dagen de Premium-versie en na 14 dagen wordt deze omgezet naar de gratis versie – wat een on-demand malware scanner is)
 • Zemana Antimalware
 • Emsisoft Emergency Kit
 • HitmanPro (Ik gebruik de gratis versie alleen voor het scannen naar malware. Bezoek de productpagina en klik op de Free 30-Day Trial knop om deze te downloaden. Je kunt de betaalde versie gratis proberen voor 30 dagen. Na de proefperiode kun je het alleen gebruiken voor het scannen naar malware)

Als je denkt dat je PC een virus (malware) infectie heeft, dan kun je ook de volgende gratis virus (malware) scanners proberen:

Je kunt deze virus (malware) scanners naast je huidige antivirussoftware gebruiken.

Je kunt deze scanners gebruiken om regelmatig je PC te scannen (bijv. eenmaal per week) of wanneer je denkt dat je PC geïnfecteerd is met een virus of een andere type malware.

Computervirus verwijderen

Ik zal je laten zien hoe je een computervirus gratis kunt verwijderen.

Maar eerst even het volgende:

Het eerste dat je in gedachten moet houden wanneer je PC geïnfecteerd is met een computervirus, is of je het wel of niet wilt opschonen. Omdat het soms een beter idee is om een back-up van al je bestanden te maken en Microsoft Windows opnieuw te installeren of een systeemkopie (die 100% schoon is) te herstellen.

Waarom?

Nou, als je antivirus (antimalware) software een computervirus of andere malware gevonden heeft, dan kun je nooit zeker weten of dat het enigste stuk malware is die je systeem besmet heeft.

Malware kan zichzelf dieper in je systeem nestelen en zichzelf verbergen zodat het niet kan worden ontdekt door je beveiligingssoftware en het kan ook deuren openen voor andere malware.

En:

Je kunt ook eindigen met een beschadigde Windows-installatie.

Gezien tijd en moeite is het soms beter om alles schoon te vegen en helemaal opnieuw te beginnen. Maar als je dat wilde doen, dan zou je dit artikel waarschijnlijk niet lezen, dus volg de onderstaande stappen.

Met de volgende stappen neem ik aan dat je toegang hebt tot je systeem of op zijn minst kunt opstarten in “Veilige modus met netwerkmogelijkheden”.

Maar:

Als je geen toegang meer kunt krijgen tot je computer, dan raad ik Kaspersky Rescue Disk aan (te vinden in het “Gratis Tools” gedeelte).

Zodra je het ISO-bestand hebt, kun je het op een USB-stick installeren met behulp van een gratis programma genaamd Rufus en vervolgens kun je vanaf de USB-stick opstarten en de rescue-disk gebruiken.

Laten we doorgaan met de volgende stap.

Stap 1: Controlleer of je bestanden zijn aangetast door Ransomware

Als je bepaalde bestanden op je computer niet meer kunt openen of als je bestanden ziet met ontbrekende of rare bestandsextensies (zoals .cry, .crypto, .locked, .kraken, enz.), dan is je systeem waarschijnlijk geïnfecteerd door Ransomware.

Als je systeem is geïnfecteerd door Ransomware, dan moet je eerst kijken of je bestanden gedecodeerd kunnen worden.

Maar om dit te doen, moet je er eerst achter komen door welke Ransomware je PC besmet is.

Om erachter te komen door welke Ransomware je PC geïnfecteerd is, kijk je naar de losgeldbrief of je kijkt naar de berichten die op het scherm verschijnen of je kijkt naar de gecodeerde bestanden en de extensie die ze hebben.

Als je er niet achter kunt komen door welke Ransomware je PC geïnfecteerd is, dan kun je ID Ransomware van MalwareHunterTeam bezoeken en de losgeldbrief of een gecodeerd bestand uploaden.

Je kunt ook een cybersecurity-forum bezoeken zoals BleepingComputer.

Op dit forum kun je veel malware-analisten vinden waarmee je kunt praten.

Je kunt iets posten op de forums en één van je gecodeerde bestanden uploaden.

Ze kunnen je misschien vertellen of je je bestanden kunt decoderen.

Je kunt ook de Bitdefender Ransomware Recognition Tool downloaden om erachter te komen welke ransomware je bestanden gecodeerd heeft en vervolgens de juiste decoderingstool te gebruiken als deze beschikbaar is.

Je kunt NoMoreRansom.org of de gratis ransomware-decryptorspagina op Kaspersky.com bezoeken en kijken of ze een decryptor-tool hebben voor de ransomware die je PC geïnfecteerd heeft.

Stap 2: Maak een back-up van je bestanden

Als je bestanden niet beïnvloed werden door ransomware of als je je bestanden kon decoderen, maak dan een back-up van je bestanden.

Je kunt een gratis back-upprogramma gebruiken zoals AOMEI Backupper Standard of je kunt je bestanden kopiëren naar een USB-stick of externe harde schijf.

Stap 3: Schakel opstartprogramma's uit in Microsoft Windows

1. Open Windows Taakbeheer.

Drie manieren om Taakbeheer te openen:

 • Druk op de [ctrl] + [alt] + [delete] (del) toetsen op je toetsenbord en klik vervolgens op Taakbeheer.
 • Druk op de [Windows] + [R] toetsen op je toetsenbord, typ taskmgr en klik vervolgens op de OK knop of druk op [Enter].
 • In Windows 10, klik je met de rechtermuisknop op de taakbalk of startmenu knop en vervolgens klik je op Taakbeheer.

2. Klik op het Opstarten tabblad.

Opmerking: als je het Opstarten tabblad niet ziet, klik dan op Meer details linksonderaan het Taakbeheer venster.

3. Schakel alles uit dat je hier ziet, inclusief je antivirussoftware.

Om dit te doen, klik met de rechtermuisknop op het programma en klik vervolgens op Uitschakelen.

Opstartprogramma's uitschakelen in Microsoft Windows

Stap 4: Schakel services uit in Microsoft Windows

1. Open Windows Systeemconfiguratie.

Drie manieren om Systeemconfiguratie te openen:

 • Druk op de [Windows] + [R] toetsen op je toetsenbord, typ msconfig en druk vervolgens op de [Enter]-toets.
 • Zoek naar msconfig met behulp van het Windows zoekvak en klik vervolgens op Systeemconfiguratie wanneer dit verschijnt.
 • Klik op de Windows startmenu knop, klik op Windows Systeembeheer en klik vervolgens op Systeemconfiguratie.

2. Klik op het Services tabblad.

3. Selecteer de Alle Microsoft-services verbergen optie.

4. Klik op de Alles uitschakelen knop.

5. Klik op de Toepassen knop.

6. Klik op de OK knop.

7. Klik op de Opnieuw opstarten knop om je computer opnieuw op te starten.

Services uitschakelen in Microsoft Windows

Belangrijk! De volgorde van de volgende stappen is erg belangrijk, dus voer deze stappen niet omgekeerd uit. Scan niet eerst met Zemana en vervolgens met Kaspersky.

Stap 5: Kaspersky Virus Removal Tool

Download en open Kaspersky Virus Removal Tool.

Scan je PC met Kaspersky Virus Removal Tool en volg de instructies als het iets gevonden heeft.

Stap 6: Malwarebytes

Download, installeer en open Malwarebytes (opmerking: om de gratis versie te downloaden, scroll naar de onderkant van de pagina en klik vervolgens op DOWNLOAD 14 DAGEN OP PROEF. Je krijgt de eerste 14 dagen de Premium-versie en na 14 dagen wordt deze omgezet naar de gratis versie – wat een on-demand malware scanner is).

Scan je PC met Malwarebytes en volg de instructies als het iets gevonden heeft.

Stap 7: Zemana Antimalware

Download, installeer en open Zemana Antimalware (voor de download knop van de gratis versie moet je omlaag scrollen naar de vergelijkingstabel).

Scan je PC met Zemana Antimalware en volg de instructies als het iets gevonden heeft.

Stap 8: ESET Online Scanner

Download en open ESET Online Scanner.

Selecteer de Detectie van potentieel ongewenste toepassingen inschakelen optie, scan je PC met ESET Online Scanner en volg de instructies als het iets gevonden heeft.

Na deze stappen zou je systeem relatief schoon moeten zijn.

Als je je PC wilt scannen met meer virus scanners, dan kun je ook nog de volgende virus scanners proberen:

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Hopelijk heb je genoeg geleerd over computervirussen om je PC schoon en veilig te houden. Als je meer wilt leren over computer- en internetbeveiliging (cyberbeveiliging), bezoek dan .


Misschien ben je ook geïnteresseerd in:

Malware: soorten, bescherming, preventie, detectie, en verwijdering

Computer en internet beveiligingstips tegen virussen en hackers

Windows 10 beveiligingstips en is Windows Defender goed genoeg?


Referenties:

Wikipedia: Computervirus

Webopedia: Memory resident virus

Webopedia: Overwriting virus

SpamLaws: Direct action virus

Microsoft: Boot sector virus

Webopedia: Cluster virus

TechTarget: Macro virus

LastLineLabs: Antivirus isn't dead, it just can't keep up

GCN: Is antivirus now useless?